7 tips for deg som vurderer å søke om oppreisning


Å søke om økonomisk oppreisning kan være en krevende prosess, både praktisk og emosjonelt. For å hjelpe deg på veien, har vi samlet syv viktige tips som kan styrke søknaden din og gjøre prosessen enklere.


1. Sett deg godt inn i retningslinjene 

Før du begynner å skrive søknaden, les grundig gjennom kriteriene og kravene for ordningen. Dette sikrer at du vet hva som må inkluderes og hvilke dokumenter du eventuelt trenger. 

Husk at ordningen ikke krever at du selv har bodd på internat, men du må kunne relatere din søknad til internatskoleordningen. Er du usikker på om din historie kvalifiserer til oppreisning. Send en e-post til leder av utvalget Ane Sofie Tømmerås på post@mekler1.no

Du finner all relevant informasjon på våre nettsider sendtbort.no.


2. Bruk tid på egenerklæringen 

Egenerklæringen er det viktigste dokumentet i søknaden din. Beskriv opplevelsene dine så konkret som mulig og  inkludert hvordan de påvirket deg både da og senere i livet. Du bestemmer selv form og lengden, men forsøk å være detaljert og tydelig. Egenerklæringen kan være utformet som en punktliste eller i beskrivende form. Gjør det som føles riktig for deg.


3. Dokumenter hvis mulig 

Selv om egenerklæringen har stor vekt, kan dokumentasjon styrke søknaden din. Dette kan være legeerklæringer, uttalelser fra psykolog eller terapeut, vitneuttalelser fra søsken, medelever, lærere eller andre som kjenner til din situasjon. Men husk, det er ikke et krav.


4. Søk hjelp om du trenger det 

Det er lov å be om hjelp! Å skrive om vonde opplevelser kan være tungt, og det finnes flere støttetilbud tilgjengelig. Du kan kontakte Sendt Bort for veiledning, eller få bistand fra din behandler/terapeut eller via tilbud som er gratis for deg i helsepakka. Det kan også være nyttig å la en person du stoler på lese gjennom søknaden din før innsending, slik at du får tilbakemeldinger og eventuelt kan presisere viktige detaljer.


5. Pass på at søknaden er fullstendig 

For å unngå ekstraarbeid og forsinkelser. Sjekk at alle nødvendige opplysninger er med. Søknaden må blant annet inneholde personalia, informasjon om tid som misjonærbarn, egenerklæring og evt. dokumentasjon. Og du, skulle det være informasjon som er mangelfull vil du få beskjed fra leder av utvalget.


6. Vær oppmerksom på søknadsfristen 

Det planlegges for 2 søknadsrunder årlig. Følg med på når neste søknadsfrist er og sørg for å sende inn søknaden i god tid. Se oppdatert informasjon om frister her.


7. Sendt trygt digitalt eller postalt

Du kan sende søknaden både digitalt via e-post til post@mekler1.no eller postalt til; Mekler1, Tuneveien 89, 1712 Grålum. Er du usikker på å sende sensitiv informasjon på den måten kan du skrive ut søknad og vedlegg på papir og sende dette som  rekommandert post. Du kan også lage egenerklæring og eventuelle bekreftelser som PDF dokumenter med passordbeskyttelse og sende dokumentene og passord i hver sin e-post.


Ved å følge disse 7 tipsene håper vi det bli litt enklere for deg å skrive søknaden. 

Har du spørsmål eller trenger ytterligere hjelp? Se detaljert informasjon fra knappen under eller kontakt oss på kontakt@sendtbort.no 


Lykke til!


Noe du lurer på?

Du er velkommen til å ta kontakt med oss i Sendt Bort på e-post; kontakt@sendtbort.no